Jeg elsker nybagte surdejsboller, især i højtider og ferier. Vi er en travl familie og lykkes næsten aldrig med at vedligeholde en surdej over længere tid. Men når vi har brug for en, laver vi den af kefir, efter denne lette opskrift:
Kefirsyrnet surdej
- 1-2 spsk velsyrnet kefir (Jeg bruger kefirkultur fra Dansk hjemmeproduktion)
- 50 g vand
- 50 g hvedemel
Ingredienserne blandes sammen og stilles i et glas med ikke tætsluttende låg ved stuetemperatur.
Efter ca. et døgn timer tages 50 g fra og blandes igen med 50 g vand og 50 g hvedemel. Nu er dejen fodret.
Efter 1 døgn mere er den måske allerede klar, ellers fodrer du den en gang til og venter et døgn mere. Nu har du en boblende, livskraftig surdej som du kan bruge til at bage dit yndlingsbrød. Du kan holde den levende ved at blive ved at forde ca. en gang i døgnet. Skal du ikke bruge den, kan du sætte den i køleskabet og bare tage den frem og fodre den et døgn før du skal bruge den.